Select Page

Linssit ja muut kustannukset

Vuosien varrella olen törmännyt melko paljon aloittelijoita, jotka kysyvät, kannattaako ostaa DSLR, vai pitäisikö heidän jatkaa puhelimensa käyttöä. Vastaan tähän kysymykseen aina toisella kysymyksellä: “Oletko niin vakavissasi valokuvauksen kanssa, että olet valmis ostamaan lisää linssejä ja lisävarusteita, jotka mahdollisesti maksaisivat sinulle paljon enemmän kuin ensimmäinen DSLR-kehosi?”

Merkittävä osa kameran kustannuksista on kaikissa muissa asioissa, joita saatat joutua ostamaan. Linssit, jalusta, kamerapussit, IPS-näyttö, jälkikäsittelyohjelmisto, kalibrointilaitteiden valvonta ja niin edelleen. Jos vastaus tähän kysymykseen on ei, hyvä matkapuhelin on se, mikä toimisi sinulle parhaana vaihtoehtona. Jos vastaus on kyllä, tulee seuraava kysymys.

Kuvien jakaminen

Toinen kysymykseni on: “Oletko valmis hyväksymään sen tosiasian, että et voi ladata kuvia heti Facebook- tai Instagram-sivullesi?” Jos vastaus on ei, olisit todennäköisesti onnellisin matkapuhelimella DSLR: n sijaan.

On totta, että nykyaikaiset DSLR- ja peilittömät kamerat ovat täynnä vaihtoehtoja, kuten sisäänrakennettu WiFi, jotta jakaminen olisi hieman nopeampaa. Mutta silti ei ole paljon järkeä saada DSLR: ää, jos sinulla ei ole kiinnostusta ladata näitä valokuvia tietokoneellesi ja muokata niitä perinteisellä tavalla. Lähes kaikki niistä upeista kuvista, joita näet ammattivalokuvaajista sosiaalisessa mediassa, ovat harvoin suoraan kamerasta. Ne ovat laajennetun suunnittelun tuloksia ja tunteja, jotka on käytetty niiden jälkikäsittelyyn tietokoneella. Jos tämä kuulostaa sinusta hyvältä, ja olet valmis viipymään yhden kuvan ympärillä pelkän napsauttamisen ja jakamisen sijaan, on aika kysyä itseltäsi seuraava kysymys.

Oppimiskäyrä

Valokuvaus vaatii oppimiskäyrää sekä teknisellä että taiteellisella rintamalla. Viimeinen kysymykseni on: “Oletko valmis työskentelemään kuukausia tai jopa vuosia?” On syy, miksi valokuvaajat ärsyyntyvät, kun joku tulee ulos kommentilla “Vau! Tämä kuva näyttää upealta. Millä kameralla kuvasit sen?” Valokuvan tekemiseen menevät tekniset ja taiteelliset työt ovat eksponentiaalisesti merkittävämpiä kuin sen tekemiseen käytetty työkalu. Tämä kysymys on yhtä naiivi kuin taiteilijan kysyminen ” Millä harjalla maalasit tämän kuvan?”

Kameravarusteilla on tärkeä rooli hyvien kuvien saamiseen. Mutta pelkkä kalliin DSLR: n tai peilittömän kameran ostaminen ei takaa loistavaa kuvaa. Itse asiassa, jos siihen ei ole yhdistetty tietoa kameran käytöstä, jopa puhelin voi antaa sinulle parempia osoita ja napsauta -kuvia.

Talousarvio

Nyt kun olet vastannut kyllä kaikkiin yllä oleviin kysymyksiin, seuraava askel on budjetin korjaaminen. Riippumatta siitä, ostatko DSLR: n vai peilittömän, 500 dollarin budjetti olisi minimi. 750 dollarin budjetti olisi toivottavaa, kun taas 1000 dollarin budjetti olisi suuri, varsinkin jos haluat hyvät muut lisävarusteet.

Jos ostat kuluttajan rajauskameran rungon, jossa on sarjan linssi 500 dollarilla, päivität sen 1-2 vuoden välillä olettaen, että edistyt vakavasti. Puoliammatttilaisten/ harrastajien tason varusteiden, jotka maksaisivat noin 750 dollaria pelkästään kehosta, pitäisi pitää sinut onnellisena noin 3 vuotta, ennen kuin päivitys näyttää väistämättömältä. Lähtötason koko rungon noin 1500 dollarilla pitäisi pitää sinut onnellisena jonkin aikaa.

Budjetista riippumatta läpimurtokamera on nykyään vähintään sukupolven tai kaksi jäljessä noin viiden vuoden kuluttua ja ehkä jopa vanhentunut. Iso 1600 -standardin yläpuolella kuvaamista pidettiin vitsinä vuonna 2010, mutta nykyään näemme painettuja kuvia ISO 6400 -standardissa ja sen jälkeen. Edes linssit eivät ole immuuneja tälle. Esimerkiksi Nikon 20mm f/1.8 G on pitkään pidetty yhtenä korkealaatuisista laajakulmalinsseistä, kunnes sen uusi peilitön vastine päihitti sen huomattavalla marginaalilla. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi ostaa “uusin ja suurin”. Voit ottaa korkealaatuisia kuvia millään nykyaikaisella kameralla tai jopa millään DSLR: llä, joka on tehty viimeisen vuosikymmenen aikana. Mutta jos haluat olla teknologiakäyrän kärjessä, saatat löytää itsesi kuluttamaan enemmän kuin alun perin aioit.